Mohamed Sbai El Kalil

Dromedary's milk

Mohamed Sbai El Kalil è un allevatore di dromedari. Il latte di dromedario è uno degli alimenti base della dieta alimentare delle popolazioni nomadi e stanziali del Sahara. Mohamed ci presenta lo zrig, una bevanda dissetante a base di latte fermentato diluito con acqua; servito in un recipiente comune ricavato da una zucca che viene offerto ovunque nell’Africa sahariana. Vengono illustrate le proprietà del latte di dromedario e delle sue eccellenti proprietà alimentari: ricco di vitamina C sopperisce alla scarsa reperibilità di frutta e verdura. Da questo latte si possono naturalmente ricavare formaggi e burro molto prelibati. 

Interview information

Geographic information

Country: MA

City: Ouarzazate

Altitude: 1160m s.l.m.

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People

Mohamed Sbai El Kalil

Date of birth: 06-10-1975
City: M'Hamid
School: Junior High or Middle School
Profession: Other
Languages: francese

Document by: Andrea Icardi
Video by: Andrea Icardi, Fabio Bailo
Created: 22-09-2013

Questo video fa parte del seguente archivio
Slow Food Presidia

Slow Food Presidia

The collection brings together the testimonials of small producers, farmers, fishermen, shepherds, and artisans, who have fought for years for the return to the knowledge and tastes that are forever tied to marginal lands. Brought together by their will to confer universal value to the biodiversity and variety of cultures as elements directly connected with food, these men and women fight economical models proposed by large retailers who homologate everything in the name of modernity and efficiency. Archive promoted by Slow Food Foundation for Biodiversity.

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