Festivities and ceremonies
The archive contains the results of the research made by the Granaries team to further analyse anthropological issues about the festivity calendar, the cultural exchanges that took place throughout the years and the traditions that first survived industrialization, then globalization. It also investigates phenomena of ethnogenesis that created and recovered, thanks to few enthusiasts, traditions and ceremonies long forgotten, and reinvented them following the philological criteria that sometimes are not completely true to history. Archive realized by the University of Gastronomic Sciences and the University of Eastern Piedmont.
Jean-Marie Fillia
Chianale
Video table of contents
- L'emigrazione in Francia dei genitori negli anni '30
- Il ritorno a Chianale e la lingua provenzale
- I cambiamenti di Chianale negli anni
- Il pane di segale mangiato da piccolo
- La cottura del pane: il legno di pino cembro e la turnazione degli abitanti
- Il pane
- La festa di San Lorenzo a Chianale
- La festa di Sant'Antonio e la benedizione degli animali
- I campanacci suonati nella notte di San Lorenzo dai giovani per farsi offrire da bere
- L'abito tradizionale dismesso negli anni '30 per protesta
- Il Museo del Costume di Chianale
- Gli emigrati che tornano e quelli che non tornano a Chianale
- La lingua provenzale imparata in casa
- Le ravioles: gnocchi di patate
- Il formaggio
- Una comunità di pastori: i lavori e l'alpeggio
- I pastori dalla pianura agli alpeggi
Interview information
Country: IT
Region: Piemonte
City: Pontechianale
District: CN
Suburb: Chianale
Altitude: 1796m s.l.m.
Jean-Marie Fillia
Date of birth: 06-17-1948
City: Beaucaire (Gard, Francia)
School: University
Profession: Teacher/Professor
Languages: Italiano
Document by: Gianpaolo Fassino, Luca Percivalle
Video by: Luca Percivalle
Created: 10-08-2014