Giacomo Para

Il pane aromatizzato al Pino Cembro di Chianale

Giacomo Para nasce nel 1952 a Chianale, una piccola frazione di Pontechianale, in provincia di Cuneo.

Ci racconta l'antico metodo di panificazione nell'alta Val Varaita, dove per alimentare il fuoco veniva utilizzato il Pino Cembro, un legno morbido e profumato che conferiva al pane un sapore molto particolare. L'intero procedimento, dalla raccolta della legna alla cottura dell'impasto fatto di farina di segale e frumento, diventava un momento di condivisione e scambio per la comunità: una sorta di rito reso possibile solo grazie alla partecipazione e all'impegno di tutti gli abitanti di Chianale.

Interview information

Geographic information

Country: IT

Region: Piemonte

City: Pontechianale

District: CN

Suburb: Chianale

Altitude: 1614m s.l.m.

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People

Giacomo Para

Date of birth: 03-25-1952
City: Pontechianale
Languages: Italiano

References

Bibliography:

Bén minjà bén begü... alimentazione e cucina tradizionale a Chianale, a cura del Comitato per San Lorenzo, s.l., Valados Usitanos, 1984 (II ed. 1988).

Ferrari M.A. (2009), In viaggio sulle Alpi. Luoghi e storie d’alta quota, Torino, Einaudi.

Pieroni A., Giusti M. E. (2009), Alpine ethnobotany in Italy: traditional knowledge of gastronomic and medicinal plants among the Occitans of the upper Varaita valley, Piedmont, “Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine”, vol. 5, n. 32 (doi: 10.1186/1746-4269-5-32).

Document by: Carmen Fuscà
Video by: Davide Porporato (Intervista); Davide Oddone (Ripresa video)
Created: 01-03-2014

Questo video fa parte del seguente archivio
Festivities and ceremonies

Festivities and ceremonies

The archive contains the results of the research made by the Granaries team to further analyse anthropological issues about the festivity calendar, the cultural exchanges that took place throughout the years and the traditions that first survived industrialization, then globalization. It also investigates phenomena of ethnogenesis that created and recovered, thanks to few enthusiasts, traditions and ceremonies long forgotten, and reinvented them following the philological criteria that sometimes are not completely true to history. Archive realized by the University of Gastronomic Sciences and the University of Eastern Piedmont.

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