Granai della Memoria Granai della Memoria - The Granaries of Memory

Universita di Scienze Gastronomiche Slow Food


Jadranka Ničetić

SlowFood-CE project - Dubrovnik field research

From a hobby, Jadranka started to write about Dubrovnik's history and gastronomy, and the idea of the book "Dubrovački komini" was born. Of course, like other interviewees, she draws inspiration and enthusiasm from the rich memories of youth and eating habits that were then common. She also notices great changes not only in the diet but also in the total loss of the former family ritual for lunch and dinner, especially on Sundays. In the research for the book, she was collectecting data from the Dubrovnik archives, literary works and private notes of recipes. She notices great differences in diet according to the territory, or according to different food representation. Jadranka concludes that Dubrovnik cuisine is authentic and deserves a separate place thanks to many specialties. Its recommendation is not to forget that gastronomy is part of the identity of one homeland and one people.

Indice del video

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Dati intervista

Informazioni geografiche

Nazione: HR

Regione: Regione raguseo-narentana

Città: Ragusa

Testimoni della memoria

Jadranka Ničetić

Anno: 1966
Professione: Dirigente/Funzionario
Lingue parlate: Croato

Scheda di: Luca Percivalle
Video di: Nikola Duper
Creato il: 30-05-2018

Questo video fa parte del seguente archivio
Slow Food Central Europe

Slow Food Central Europe

Slow Food-CE è un progetto europeo di cooperazione transnazionale volto a migliorare le capacità di attori locali, pubblici e privati, nel salvaguardare e valorizzare il patrimonio culturale gastronomico integrando sostenibilità economica, ambientale e sociale. Obiettivo del progetto è la creazione di un modello trasferibile che possa dare al cibo tradizionale il giusto valore, attraverso la conoscenza dei produttori, delle varietà vegetali, delle razze animali, delle tecniche di trasformazione tradizionali, del folklore e del panorama culturale. Promuovendo il patrimonio alimentare comune dell’Europa centrale, il progetto costruisce una nuova alleanza tra cinque città: Venezia, Dubrovnik, Brno, Kecskemét e Cracovia.

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