
Amedeo Sandri
The history of Veneto gastronomy
Amedeo Sandri, ama definirsi un cuoco operaio. Si racconta attraverso la gastronomia e le tradizioni di tutto il Veneto. La storia di questa terra è antica ed è una storia che comincia dagli albori dell'antica Venezia. Prodotti come il cavolo di Creazzo, i raperonzoli, il tartufo nero estivo e lo stoccafisso hanno sempre seguito la stagionalità, le tradizioni ed i commerci internazionali. La gente di queste terre ha sempre affrontato le settimane ed i mesi invernali con prodotti del territorio. I classici piatti come la polenta ed il re baccalà hanno accompagnato le feste popolari mentre la religione scandiva i periodi dell'anno: tempi magri e tempi grassi.
Video table of contents
- The history of this land, is a story of poverty
- The gastronomic week
- Broccolo of Cerazzo
- February pork and sausages
- March, spring and asparagus
- June, the season of cherries
- August, the month of pigeons
- September, the month of the patron saint
- King cod
- Stockfish History
- Venice, trades and polenta
- The Ca ' of Venice
Interview information
Country: IT
Region: Veneto
City: Vicenza
Locality: Creazzo
Wikipedia: https://it.wikipedia.org/wiki/Creazzo
Amedeo Sandri
City: Valdagno, Vicenza
School: Professional qualification
Profession: Other
Languages: Italiano
Document by: Entoni Rasku
Video by: Gabriele d'Oria
Created: 01-09-2016
Questo video fa parte del seguente archivio
Study trips of the University of Gastronomic Sciences
Study trips of the University of Gastronomic Sciences
The archive collects the documentations from study trips which involve the students of the University of Gastronomic Sciences. Film documents recorded by students show the places, people, companies and gastronomical cultures encountered in various areas of the world through the eyes, voices and sentiment of witnesses that students met during their study trip. Archive promoted by the University of Gastronomic Sciences.