
Rosanna Tappero
La tradizione del Coscritto nelle campagne di Agliè
Video table of contents
- Tagliare la testa al tacchino era un rito d'iniziazione
- Diventa una cerimonia di gruppo e subentrano le femmine
- Tradizione nata nel mondo rurale
- Il tacchino una volta veniva allevato dal coscritto stesso
- La cena del tacchino
- Il carro dei coscritti durante il carnevale
- Una tradizione che resiste
- Il ballo dei coscritti con armonium e sassofono
- La cucina della domenica
Interview information
Country: IT
Region: Piemonte
City: Aglié
District: TO
Altitude: 315m s.l.m.
Wikipedia: http://it.wikipedia.org/wiki/Agli%C3%A8
Rosanna Tappero
City: Agliè
Languages: Italiano
Document by: Carmen Fuscà
Video by: Luca Percivalle
Questo video fa parte del seguente archivio
Festivities and ceremonies
Festivities and ceremonies
The archive contains the results of the research made by the Granaries team to further analyse anthropological issues about the festivity calendar, the cultural exchanges that took place throughout the years and the traditions that first survived industrialization, then globalization. It also investigates phenomena of ethnogenesis that created and recovered, thanks to few enthusiasts, traditions and ceremonies long forgotten, and reinvented them following the philological criteria that sometimes are not completely true to history. Archive realized by the University of Gastronomic Sciences and the University of Eastern Piedmont.