Carmen Artocchini

Piacenza dumpling with tail

The interview with Carmen Artocchini, a teacher and famous writer about the history and folklore of Piacenza, tells the history and anectodes of her youth that turn around the "Tortello con la coda", a Piacenza traditonal dish. Carmen Artocchini also presents the role of the dumbpling in poetry and dialect, explaining how the original recipe has changed since the Fifteenth century onwards.

Interview information

Geographic information

Country: IT

Region: Emilia-Romagna

City: Piacenza

District: PC

Altitude: 61m s.l.m.

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People

Carmen Artocchini

Date of birth: 06-11-1925
City: Piacenza
Profession: Teacher/Professor
Languages: Italiano

References

Bibliography:

Artocchini C. (1977), 400 ricette della cucina piacentina, Piacenza,  S.T.P., prima edizione.   

Artocchini C. (1982), Storia e menù: un’inedita storia risorgimentale. In ricordo di Serafino Maggi, Piacenza.

Artocchini C. (2005), Piacenza a tavola. Ricette tipiche della cucina piacentina, a  cura dell’Ente per il turismo Piacenza, Piacenza, Tip.Le.Co.

Document by: Veronica Ferrerio
Video by: Veronica Ferrerio
Created: 17-02-2013

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