
Carmen Artocchini
Piacenza dumpling with tail
The interview with Carmen Artocchini, a teacher and famous writer about the history and folklore of Piacenza, tells the history and anectodes of her youth that turn around the "Tortello con la coda", a Piacenza traditonal dish. Carmen Artocchini also presents the role of the dumbpling in poetry and dialect, explaining how the original recipe has changed since the Fifteenth century onwards.
Video table of contents
Interview information
Country: IT
Region: Emilia-Romagna
City: Piacenza
District: PC
Altitude: 61m s.l.m.
Carmen Artocchini
Date of birth: 06-11-1925
City: Piacenza
Profession: Teacher/Professor
Languages: Italiano
Bibliography:
Artocchini C. (1977), 400 ricette della cucina piacentina, Piacenza, S.T.P., prima edizione.
Artocchini C. (1982), Storia e menù: un’inedita storia risorgimentale. In ricordo di Serafino Maggi, Piacenza.
Artocchini C. (2005), Piacenza a tavola. Ricette tipiche della cucina piacentina, a cura dell’Ente per il turismo Piacenza, Piacenza, Tip.Le.Co.
Document by: Veronica Ferrerio
Video by: Veronica Ferrerio
Created: 17-02-2013