
Mario Lombardo
L'alimentazione contadina a San Salvatore Monferrato nel dopoguerra
Video table of contents
- Un bottiglione di vino al giorno
- Il "vin sciapà", un vino leggero diluito con acqua
- I bambini e il vino
- Il vino per fare venire latte alle giovani mamme
- I "fumenti": respirare il fumo prodotto dalla camomilla sulla cenere
- Malva e le "papine" di lino per le vie respiratorie
- Il cibo di oggi pieno di conservanti
- Polli e conigli
- Il maiale e gli insaccati
- Il pane fatto in casa e i dolci per le feste
- Burro, olio, srtutto e lardo
- Il minestrone di verdure con pestato di lardo
Interview information
Country: IT
Region: Piemonte
City: San Salvatore Monferrato
District: AL
Altitude: 205m s.l.m.
Mario Lombardo
Date of birth: 06-19-1935
City: Genova
School: High school or Secondary
Languages: Italiano
Document by: Luca Percivalle
Video by: Alice Mortarotti
Created: 02-06-2013
Questo video fa parte del seguente archivio
Knowledge on food
Knowledge on food
The archive contains gastronomic memories of the territory of Piedmont. Through these experiences and testimonies we explore the knowledge of those who prepare food daily, like chefs or housewives. The database shows us a picture of the universe of gastronomical productions which distinguish and identify this Italian territory. Research promoted by the Piedmont Region.